Trivseldag

2012-07-21

SVK Västerbotten har under några fåtal år testat en ny klubbaktivitet vid sidan av prov och ut­ställningar. En dag mitt i sommaren har avsatts för att bara ha kul tillsammans med hundar och hundägare, unga som gamla, nybörjare som erfarna.

Samling före genomgång. Fr v Stefan Lundgren, Karin Långström, Lennart Andersson, AnnChatrine Lindmark, skymd Ulla Andersson.

Samling före genomgång. Fr v Stefan Lundgren, Karin Långström, Lennart Andersson, AnnChatrine Lindmark, skymd Ulla Andersson. Foto: Lotta Ivarsson.

Terrängen runt Knaftens jaktskyttebana var mycket familje- och barnvagnsvänlig.

Terrängen runt Knaftens jaktskyttebana var mycket familje- och barnvagnsvänlig. Foto: Lotta Ivarsson.

Dagen har fått det förklarande namnet "Trivseldagen". Upplägget har varit enkelt men genomtänkt. Alla är välkomna, alla kan vara med och alla bidrar. Dagen fylls av diverse hundaktiviteter, skytteträning och sedan middag med festligheter in på småtimmarna.

Altersundets Milito redo för dagens övningar!

Altersundets Milito redo för dagens övningar! Foto: Lotta Ivarsson.

I år hölls SVK Västerbottens Trivseldag i Knaften utanför Lycksele. Där riggades först 4 hundstationer med jaktlig an­knytning. Alla deltagare delades in i lag, alltifrån 5 månanders valpar till färdiga jaktchampions. På stationerna kunde svårigheten varieras så att alla kunde vara med. Efter avslutade hundaktiviteter och kokkaffe över elden genomfördes ett litet kunskapstest, i form av en tipsrunda med anknytning till klubben och vår jakt.

Martin Jönsson med välfylld apportback.

Martin Jönsson med välfylld apportback. Foto: Lotta Ivarsson.

Eldstad

Eldstad! Foto: Lotta Ivarsson.

Därefter riggades ett rafflande lerduveskytte. Två automatkastare placerades ut och skyttar radades upp. Därefter flög det duvor oavbrutet tills bössorna glödde. Kvällen avslutades hos markvärden Martin Jönsson. Grillarna tändes och klubben delade ut priser för goda prestationer under dagen. Till exempel delades det ut ett par presentkort på provstarter till två lovande unghundar. Natten blev till gryning innan alla jakt- och hundhistorier tystnade i de Västerbottniska skogarna utanför Lycksele.

Sören Johansson med Trivseldagens yngste deltagare.

Sören Johansson med Trivseldagens yngste deltagare. Foto: Lotta Ivarsson.

Att samlas och ha kul, dela erfarenheter, inspirera nya medlemmar och damma av en del gamla är väl värt att prova på. Vid sidan av detta har vi även haft öppna träningsgrupper under sommaren. Varje söndag klockan 18 har man kunna komma på träning med sin hund. Enda kravet har varit att man själv ställer upp som markvärd och kommer med lite idéer om vad som ska tränas. Vi ser även att detta har gett resultat. Av 45 startande på eftersöksprov i Västerbotten har 38 blivit godkända. 19 stycken 10-10 har delats ut. Bland dessa har vi även sett några nya medlemmar – kul!

Kort beskrivning av Trivseldagens ”jaktstationer”:

Station 1 – andjakt / apportsök

Vi har just avslutat en lyckad andjakt och nu återstår lite apportering. 10 änder (idag dummies) har tyvärr landat inne i ett område som gör dem svåra att hitta utan hund. Hunden kommer även jobba utom synhåll. Använd era hundar i erfarenhetsordning för att bringa in ”viltet”. Mest oerfaren först. Svårigheten anpassas även med avstånd in till sökfältet. Tänk på jägarmässig avlämning så att ingen vingad fågel tappas.

Apportering i flygande fläng.

Apportering i flygande fläng. Foto: Lotta Ivarsson.

Station 2 - vinterripjakt  / skytte med hund

Du är på ripjakt i början av mars. Då är kulbössan (idag luftgevär) ett bra komplement till hagelbössan. Ni har upptäckt fem trygga ripor (idag ballonger) som sitter uppradade, smyg fram, platsa din hund. Det gäller att agera lugnt, tyst men snabbt för att bli lyckosam. Smyg fram platsa hunden och skjut. Håll koll på hunden och ta hjälp av en kompis om ni inte hunnit så långt i stadgeträningen.

Peter Nilsson inleder momentet vid Station 2 i sin grupp.

Peter Nilsson inleder momentet vid Station 2 i sin grupp... Foto: Lotta Ivarsson.

...medan övriga gruppdeltagare väntar på sin tur.

...medan övriga gruppdeltagare väntar på sin tur. Foto: Lotta Ivarsson.

Fem trygga "ripor".

Fem trygga "ripor". Foto: Lotta Ivarsson.

Station 3 - ripdubble / targetövning

Du lyckas med en doublé på ripfjället – grattis. Men nu ska fåglarna apporteras. En doublé kan ske på många sätt, och det är inte alltid hunden ser allt som ramlat ner. Testa olika svårighetsgrader genom olika avstånd eller genom att bestämma vilken ripa som ska apporteras först. Den ”vingade” bör ju alltid hämtas först. Vill du göra det lite extra utmanande. Lägg ut en apport utan att hunden får se på. Kasta en ny apport år att annat håll och dirigera till den först utlagda.

Jaana Tengman repeterar momentet vid Station 3 med sin grupp.

Jaana Tengman repeterar momentet vid Station 3 med sin grupp. Foto: Lotta Ivarsson.

Station 4 - jaktlycka i sjökanten / vattenapport och sökfält

Du och en kompis är på skogsjakt och din hund fattar stånd nära en liten sjö. Efter en fin avance fäller kompisen en fågel som dessvärre landar ute i vattnet. Du skickar hunden på apport och när den väl lämnat av sprättar mer vilt upp. Hunden är lugn och ni fäller mer vilt, denna gång upp mot land. Hundens uppgift blir att bringa hem det som skjutits. Bli inte förvånad om även annat spännande vilt i området förutom fågel (mink, sjöfågel, kanin, måsfågel etc). Du som testat ”Fäviksapporten” kommer känna igen dig.

Martin Jönssons arbetsglade Tjädrarns Compis.

Martin Jönssons arbetsglade Tjädrarns Compis. Foto: Lotta Ivarsson.

Eleonore Nilssons strävhårstik Stormkullens Bizzy-Belona.

Eleonore Nilssons strävhårstik Stormkullens Bizzy-Belona. Foto: Lotta Ivarsson.

Peter Nilsson