Gummark, ordinarie eftersök

2013-07-06

Det går inte säga annat än att det var en häftig dag vid ordinarie eftersöksprovet i Skellefteå (Gummark). Vädret visade redan tidigt att det nog skulle bli ohyggligt varmt, precis som vanligt. Som tur var (funktionärerna i kanoten håller kanske inte med) så begåvades vi tack och lov med en del vind. Lyckligtvis sidvind på både spår och vatten.

Under dagen provades inte mindre än 19 hundar vid sammanlagt 20 starter. Otroligt roligt att få se inte mindre än 9 unghundar komma till start! Dessutom fanns representanter för Korthårig vorsteh, Strävhårig vorsteh, Kleiner münsterländer, Grosser münsterländer och Ungersk Vizsla.

Morgonen inleddes med spår för unghundarna, direkt följt av vatten.


Morgonsamling UKL. Foto Peter Nilsson/Jaana Tengman

Efter ett par timmar hade samtliga 9 hundar provats. Både förare och hundar verkade betydligt lugnare när domaren, Ulf Granberg, vid återsamligen redogjorde för resultatet:

UKL Spår  Vatten  
Bert/Susanne Lindberg 10 10  
Glesbygdens Alvin/Sören Johansson 10 9  
Granbackens Ewy/Erling Wikman 10 10  
Tavelsjöbergets Cayenne/Claes Göran Nordlund 9 10  
Tavelsjöbergets Chilli/Jack Lindh 5 7  
E´sunds Lotus/Roland Bergman 7 10  
Tjuvskyttens Bira/Per Sundström 10 9  
Skrämmens A Eulalia/Erika Nyström 9 7  
Granbackens Essy/Johan Lidman 10 10 Hederspris

 

Fantastiskt fina prestationer rakt av, och ett extra grattis till Johan och Essy som även tog hem hederspriset vid sin första provstart.


Hederspristagare i UKL: Granbackens Essy och Johan Lidman. Foto Jaana Tengman/Peter Nilsson

Efter redogörelsen för unghundarnas resultat och en välbehövlig fikarast för domare och funktionärer genomfördes prov för elit- och öppen klass. För dessa hundar hade verkligen den grymma Gummarksvärmen på spårmarkerna infunnit sig. Skugga och dryck blev därför högt prioriterat.

Med spårmomentet avklarat genomfördes förflyttning till vattnet, där det visade sig att vinden gjorde det besvärligt att hålla kanoten på plats. Efter att kanoten bemannats med båda funktionärerna, som sedan improviserade fram ett litet ankare, så kunde vattenapporten genomföras som planerat.

Resultatet för de äldre hundarna blev:

EKL Spår  Vatten
Tavelsjöbergets Alfa/Jack Lindh 10 9
Tjädrarns Devil/Bength Hägglund Eg 10

 

ÖKL Spår  Vatten  
Usvasuon Veera/Josef Alenius 10 10
Bovikbadets Loomi/Lilian Westerlund 10 9
Gaijax Bella-Donna/Johannes Näslund 10 9
Kappetorps G Qrut/Joakim Andersson 9 10
Sångbergets Chili/Owe Johnson 10 9
Achillia/Maja Forsman 10 10 Hederspris
Tjädrarns Devil/Bength Hägglund 10 10
Vassfjärdens Bonni/Anders Kandelin 10 10
Ripmarkens Chaika/Jörgen Marklund Eg 6

 

Även här handlar det om jättefina prestationer, speciellt som spårmarkerna var ohyggligt varma. Hederspriset i ÖKL tilldelades Maja och hennes Ungerska vizsla Achillia, i mycket hård konkurrens med Anders och hans Grosser münsterländer Vassfjärdens Bonnie. Avgörandet fälldes till sist av den stora glädje som Achillia visade under både spår och vatten, trots att det var hennes första provstart.


Hederspris i ÖKL tilldelades Achillia och Maja Forsman. Till höger sambo och husse, Jonas Lundqvist. Foto Jaana Tengman/Peter Nilsson.

Så båda dagens hederspriser erövrades av hundar som gjorde sin första provstart!!!

Ett jättestort tack till alla deltagare och era fina hundar, vår domare Ulf Granberg, och sist, men definitivt inte minst, till våra två funktionärer Jaana Tengman och Peter Nilsson, som först hade en varm och slitsam dag på spårmarkerna, och sedan fick sitta och kämpa med en kanot som ville driva iväg med vinden.


Deltagare i ÖKL/EKL samt funktionär, domare, publik och provledare. Foto Jaana Tengman.

Vid tangenterna
Svante Morén