Helgkurs i apportering

2011-05-15

SVKs avdelning i Skellefteå anordnade en intensiv helgkurs, 14-15maj, i det stora ämnet apport. Deltagarna var från Umeå i söder till Piteå i norr. Vissa kom med sin allra första hund, andra hade kommit en bit längre. Vissa kom med en vorsteh i snöret, andra med munsterländer och setter.

Klicka på bilderna för större version och beskrivning

I början fördes många hundar i koppel Men innan helgen var slut kunde alla föra sina hundar lösa – Anna och Freja gjorde stora framsteg Liten NEJ-kommandoövning med godis som störning – Carola från Piteå hade bra tryck och tajming i sitt nej Lille Lynx 14månader, fick posera med en rävapport:


Ämnet var alltså apport. Vi började med att stämma av var alla låg och vilka målsättningar som fanns.  Vi gick vidare med att traggla alla grunderna i lydnadsapporten. Vi kursledare tjatade ivrigt och bestämt om vikten träna grunderna hålla-bära-gripa-hämta, men med fokus på  stärka upp arbetsglädjen. Budskapet var att träna ofta, träna med precision och se till att ha kul tillsammans med hunden. Det som är roligt blir man ju oftast rätt bra på. När man ska träna apport, hamnar man osökt in på ämnet beröm och korrigering, och tajming däremellan. Det blev därför även en hel del övningar i att få till ett fungerande "nej" och att kunna ge ett hjärtligt beröm. Innan helgen var slut hade vi även hunnit spåra en del.

Stort tack för markservice och finfina träningsmarker. Vi kommer gärna tillbaka till Liden och Ingalill och Jonas igen.

Stort tack även till alla deltagare, och lycka till i fortsättningen. Kör ni fast eller bara vill prata om alla framgångar, tveka inte, hör av er!